Onderzoek: aantal faillissementen in Nederland zal stijgen

Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar met 2 procent stijgen. Dat staat in het onderzoek dat Atradius heeft gepubliceerd. De kredietverzekeraar meldt tevens dat er binnen de ontwikkelde markt wereldwijd een stijging van 1 procent zal zijn. Het is de eerste stijging in tien jaar tijd.

Hoewel het aantal Nederlandse faillissementen tussen 2014 en 2017 met gemiddeld 22 procent per jaar daalde, is er volgens Atradius een keerpunt in 2019. Ondanks dat er nog altijd sprake is van een robuuste binnenlandse vraag, wordt dit keerpunt onder andere veroorzaakt door de economische groeivertragingen in Duitsland en Frankrijk, landen die normaal gesproken goed zijn voor ruim 30 procent van de Nederlandse export. Daarnaast betalen Nederlandse bedrijven de prijs voor de aanhoudende onzekerheid over de wereldhandel. Voor het eerst sinds jaren leidt dit tot een toename in het aantal faillissementen.


Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF