Openbaar Ministerie eist 12,5 miljoen euro van voormalige Griekse eigenaar van Lyempf

Het Openbaar Ministerie eist 12,5 miljoen euro van de Griekse ondernemer die in 2010 de producent van babyvoeding Lyempf in Kampen overnam. Het bedrijf ging binnen een jaar na de overname failliet. Het Openbaar Ministerie verdenkt de ondernemer van faillissementsfraude en van valsheid in geschrifte. Dat bleek maandag 25 juni tijdens de strafzitting in Zwolle. Wanneer de rechter uitspraak doet is nog niet bekend. 

Lyempf ging in april 2011 failliet. Een Griekse reder had het bedrijf een jaar ervoor overgenomen. Zijn advocaat stelt dat het bedrijf een contract voor de toelevering van melk was aangegaan aan dat uiterst ongunstig was. Bovendien waren er in 2008 en 2009 al forse verliezen voor het bedrijf. De curator stelde echter vast dat de ondernemer miljoenen van de Kampense onderneming in Griekenland geïnvesteerd had in fabrieken om eiwitten uit olijven te winnen voor de voedingsindustrie. Het project kwam echter nooit van de grond. Ook nam hij een licentieovereenkomst ter waarde van 25 miljoen euro over voor dit project. Dat bedrag zou Lyempf moeten betalen. 

Lyempf werd uiteindelijk voor 10 miljoen euro overgenomen en maakte een doorstart onder Ausnutria Hyproca. De Griekse ondernemer wordt verdacht van bijna 6 miljoen euro aan faillissementsfraude. Ook zou hij vervalste documenten in de administratie hebben opgenomen, waaruit uit zou blijken dat hij via zijn scheepswerf 12,5 miljoen euro in Lyempf investeerde. Verder negeerde hij de verplichting om de curator van informatie te voorzien. De Griekse ondernemer is op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in 2016 in Athene opgepakt maar werd toen op borgtocht vrijgelaten vanwege zijn hartproblemen. Eerder werd hij al bij verstek veroordeeld tot betaling van 15 miljoen euro als voorschot in de schade die hij met het faillissement veroorzaakt zou hebben. In die zaak is hij in beroep gegaan. Mogelijk volgt daarin later dit jaar een vonnis.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF