Veroordelingen in faillissementsfraudezaken

Het OM Noord-Nederland bracht op 21 juli zeven faillissementsfraudezaken aan bij de politierechter in Groningen. In vijf gevallen kwam de politierechter tot een veroordeling, één verdachte werd vrijgesproken en in één geval werd de zaak op verzoek van de verdediging aangehouden.

De verdachten werden vervolgd voor het bewust achterhouden van de administratie van de failliete BV’s. Curatoren kunnen daardoor hun taak niet goed uitvoeren wat tot gevolg heeft dat schuldeisers gedupeerd worden.

De verdenkingen tegen de verdachten, vier uit Drenthe, twee uit Groningen en een uit Friesland, waren onder andere bedrieglijke bankbreuk, het knoeien met kassastaten, flessentrekkerij en het verstrekken van onvoldoende inlichtingen over inkomsten en werkzaamheden aan curatoren.

Het OM eiste in twee zaken gevangenisstraffen van acht en vier maanden, en in de andere zaken werkstraffen van 90, 120 en 150 uur. De rechtbankvonniste nagenoeg conform de eis van de officier. De verdachte uit Friesland werd vrijgesproken omdat de rechter vond dat onvoldoende duidelijk was hoe de contacten met de curator waren gelopen. Het OM eiste in deze zaak 150 uur werkstraf. De officier beraadt zich nog of hij in hoger beroep gaat.

Bron: OM

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF