Strafzaak rond faillissementsfraude Autodemontage Almelo begonnen

De rechtbank in Almelo heeft een begin gemaakt met de rechtszaak tegen de twee eigenaren van Autodemontage Almelo (ADA), dat in 2013 failliet ging. Eigenaren Harout B. en Karwan H. worden verdacht van faillissementsfraude. 

De twee hadden grote plannen met hun bedrijf. Voor veel geld hadden ze een zichtlocatie op het bedrijventerrein XL Park naast de snelweg in Almelo gepacht.

Toen het bedrijf failliet ging was het pand, dat miljoenen kostte, nog niet klaar. Het faillissement werd ingezet omdat meerdere leveranciers niet meer betaald werden. Meerdere leveranciers stapten ook naar de politie. 

Verduistering

Volgens het Openbaar Ministerie hielden de verdachten bewust informatie en de bedrijfsadministratie achter voor de curator. Ook zouden ze, met de wetenschap dat het bedrijf over de kop zou gaan, de inboedel weg hebben laten halen. Het gevolg daarvan was dat er na het faillissement alleen maar een bijna leeg en half afgebouwd pand overbleef. Omdat een groot deel van de verdwenen inventaris van het bedrijf gehuurd was, worden de twee ook nog verdacht van verduistering. 

Tijdens het faillissement zaten beide eigenaren bij hun gezinnen in Irak. Ze waren daarheen gereden in een gehuurde Porsche Canyon. Het tweetal wordt verdacht deze Porsche te hebben ontvreemd.

Camerabeelden

Volgens de eigenaren, die inmiddels weer terug zijn in Twente, is het bedrijf grotendeels leeggehaald door anderen na hun vertrek naar Irak. Uit camerabeelden van een beveiligingscamera zou blijken dat er op verschillende momenten mensen liepen te scharrelen in het pand.

Er zou zelfs met een van de sloopauto's over het bedrijfsterrein gereden zijn. De advocaten willen die beelden graag zien, maar dat wordt lastig. De kopie van de beelden die de politie van het beveiligingsbedrijf had gekregen, is tijdens het onderzoek bij de politie kwijtgeraakt. Het is onduidelijk of het beveiligingsbedrijf die beelden na bijna vijf jaar nog heeft. 

Dienst Domeinen

ADA sloopte onder andere auto's die bij de Dienst Domeinen vandaan kwamen. Toen de dienst daar begin 2013 mee stopte droogde de geldstroom van ADA op terwijl de kosten voor de ontwikkeling van het nieuwe pand op het XL Park opliepen. "De mannen waren druk bezig met de boel te redden", aldus een van hun advocaten. "Ze hebben noodsprongen en keuze's gemaakt maar zijn geen fraudeurs, anders waren ze niet teruggekomen uit Irak."

Voordat de behandeling van de strafzaak verder gaat, worden een aantal getuigen gehoord bij de onderzoeksrechter. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend. 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF