'Georganiseerde misdaad ontdekt faillissementsfraude'

In fraudefaillissementen wordt jaarlijks 1,6 miljard aan rekeningen niet betaald. Dat is niet allemaal aan die fraude te wijten, maar vaak wel. Fraude leidt ook tot concurrentievervalsing en werkloosheid. Denk aan malafide uitzendbureaus die geen loonbelasting en sociale premies afdragen en zo oneerlijk concurreren met bonafide uitzendbureaus.

Er zijn nu zeker veertig netwerken van professionele fraudeurs waar zo'n 300 mensen bij zijn betrokken. Alleen al de fiscale schade wordt op zeker 400 miljoen euro geschat. In de praktijk blijkt het moeilijk dit soort organisaties - het is georganiseerde misdaad - aan te pakken, aldus Tineke Hilverda. 

'De pakkans is klein en de beloning groot. Dat trekt criminelen aan. Bovendien gaan de beroepsfraudeurs door, ook als ze in de cel zitten. De Belastingdienst is nu in staat bij een deel van die netwerken de fiscale schade te beperken. De Belastingdienst kan andere slachtoffers echter niet waarschuwen en ook niet zorgen dat de beroepsfraudeurs niet meer kunnen ondernemen.'

Lees verder:

 

 


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF