Openbaar Ministerie stopt met strijd tegen oud-havenbaas Willem Scholten

Willem Scholten, oud-directeur van de Rotterdamse haven, heeft een overeenkomst gesloten met het Openbaar Ministerie in het havenschandaal. Twee strafzaken tegen Scholten, waaronder een cassatieprocedure bij de Hoge Raad, worden beëindigd. De veroordeling van Scholten voor ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift wordt daarmee onherroepelijk. 

Scholten heeft nu zijn beroep bij de Hoge Raad ingetrokken. Het OM heeft een tweede strafzaak tegen Scholten geseponeerd. In deze zaak werd hij verdacht van het witwassen van 1,2 miljoen euro die hij als steekpenningen zou hebben ontvangen. Scholten heeft volgens het OM „afstand gedaan van in beslag genomen vermogensbestanddelen, waardoor deze aan de Staat vervallen”. Het exacte bedrag noemt het OM niet.

Voor Van den Nieuwenhuyzen is de rechtszaak nog niet beëindigd. Het OM heeft cassatie ingesteld tegen zijn vrijspraak voor faillissementsfraude.

Van den Nieuwenhuyzen is zelf ook in beroep gegaan tegen die uitspraak, vanwege zijn veroordeling voor omkoping.

Op 11 april wordt bekend of de Hoge Raad de uitspraak van het Gerechtshof handhaaft.

Lees verder:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF