Eerste Jaarcongres van het Kennisplatform Faillissementsfraude een feit
/Op 14 december 2017 vond de eerste editie van het Jaarcongres van het Kennisplatform Faillissementsfraude plaats. 120 deelnemers (o.a. curatoren, rechters, officieren van justitie, medewerkers politie, fiscus, FIOD en banken) woonden het congres bij. Tijdens dit congres stond de inhoud en impact voor de praktijk van de drie wetten uit de fraudepijler van het wetgevingsprogramma tot herijking van het faillissementsrecht centraal (Wet herziening strafbaarstelling faillissementsfraude, Wet civielrechtelijk bestuursverbod en de Wet versterking positie curator).
Het doel van deze wetten is een impuls geven aan een adequatere faillissementsfraudebestrijding. Zij staan dan ook een behoorlijk aantal wijzigingen ten aanzien van de huidige praktijk voor ogen. Tijdens het congres hebben verschillende (vooraanstaande) sprekers hun visie gegeven ten aanzien van deze wetten en hun impact.

De dag startte met een krachtig plenair programma, waarbij de drie wetten uit de fraudepijler werden besproken door Willem van Nielen (publiek private projecten en nemo tentur beginsel), Robert van Galen (Versterking positie curator), Ilona Wolffram (Civielrechtelijk bestuursverbod) en Tineke Hilverda (Herziening strafbaarstelling faillissementsfraude).
Na de lunch kon een keuze worden gemaakt uit een aantal deelsessies waarin op verschillende aspecten van de wetten dieper werd ingegaan door Joyce Boonstra-Verhaert & Sandra Breugem (Nieuwe” bankbreukdelicten: wijzigingen & impact voor de strafrechtpraktijk), Willem van Nielen & Wiebe de Vries (Informatieverplichting vs. verbod op zelfincriminatie), Thomas Voskuil & Marc Bosch (Civielrechtelijk bestuursverbod: implicaties voor de praktijk & integrale aanpak?), Arie van Eijsden('Fraudepijler bezien vanuit het Ministerie van Financiën), Jaap Timmer & Willem van Nielen (Versterking positie curator: de curator als politieagent?), Joost Marée ('Opsporing van verdachte transacties).

Afgesloten werd met een nawoord van Mark Bosch en daarvoor nog het onderdeel 'speed networking’, waarbij de deelnemers aan het congres elkaar (nog) beter leerde kennen.
Presentaties
U kunt de presentaties van de sprekers downloaden door hieronder op de groene titels te klikken:
Plenair
- Het boedelbelang en de Wet Versterking Positie Curator
Robert van Galen, Advocaat-partner bij Nauta Dutilh en ex-voorzitter van INSOLAD
- Het civielrechtelijk bestuursverbod, een nieuw instrument in de gereedschapskist van de curator
Ilona Wolffram, Coördinerend raadadviseur bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken/Sector Privaatrecht van het Ministerie van Veiligheid & Justitie
- Herziening strafbaarstelling faillissementsfraude: tool voor een effectieve opsporing
Prof. Tineke Hilverda, Senior raadsheer bij gerechtshof Den Bosch en voormalig hoogleraar Faillissementsfraude aan de Radboud Universiteit Nijmegen
Workshops
Ronde 1
- Civielrechtelijk bestuursverbod: implicaties voor de praktijk & integrale aanpak?
Thomas Voskuil & Marc Bosch
- Informatieverplichting vs. verbod op zelfincriminatie: presentatie 1 / presentatie 2
Willem van Nielen & Wiebe de Vries
- Opsporing van verdachte transacties
Joost Marée
Ronde 2
- Versterking positie curator: de curator als politieagent?
Jaap Timmer & Willem van Nielen
- “Nieuwe” bankbreukdelicten: wijzigingen & impact voor de strafrechtpraktijk
Joyce Boonstra-Verhaert & Sandra Breugem
- Fraudepijler bezien vanuit het Ministerie van Financiën
Arie van Eijsden