Togacolumn: Hoge Raad maakt faillissementsfraude erger

Recente faillissementswetgeving pakt het probleem van fraude niet aan. Matthieu Verhoeven schrijft in de Togacolumn over ‘optische maatregelen’, terwijl de grootste fraudemogelijkheden onaangetast blijven of zelfs worden aangemoedigd.

Faillissementsfraude is een groot en kostbaar probleem, dat de samenleving ongeveer 5 miljard kost. De bestrijding ervan wordt echter vooral met de mond beleden. Volgens hetwetgevingsprogramma Herijking faillissementsrecht is fraudebestrijding zelfs een speerpunt. Behoudens wat symboolpolitiek is er van succesvolle bestrijding weinig te merken. Per 1 juli 2016 is met tromgeroffel het zogenaamde civielrechtelijk bestuursverbod ingevoerd. Dat biedt de mogelijkheid om een frauderende bv-bestuurder te verbieden nog als bestuurder aan het werk te gaan. Alsof dat zou helpen…

Lees verder: 


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF