Vleesfraudeur moet curator miljoen betalen

Willy S., de eigenaar van een nu failliete vleesgroothandel in Oss, moet de curator zo'n EUR 1 miljoen betalen. Dat heeft de Rechtbank Oost-Brabant beslist. S. verkocht paardenvlees als rundvlees. De Voedsel- en Warenautoriteit ontdekte dat in 2013 en nam zijn volledige voorraad uit de handel. De productie werd stilgelegd, waarop het bedrijf failliet ging. Volgens de rechtbank is het paardenvleesschandaal een belangrijke oorzaak van het eerder uitgesproken faillissement.

Onbehoorlijk bestuur

De totale schuld die S. volgens de curator zou moeten betalen is meer dan EUR 12 miljoen, omdat die de hem hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de kosten die voortvloeien uit het faillissement. Dat is volgens de curator het gevolg van onbehoorlijk bestuur en het bewust overtreden van de regels.

De rechtbank is het daarmee eens maar noemt dat bedrag een voorlopig begroot tekort, dat pas gevorderd moet worden als blijkt dat de vleesvoorraad geen geld meer opbrengt. Het in bewaring gestelde vlees kan namelijk alsnog worden vrijgegeven en voor menselijke consumptie worden verkocht, waarmee een deel van de schuld kan worden afgelost. Het vlees brengt dan meer op dan als het tot diervoeder wordt verwerkt.

Veroordeling 

S. werd vorig jaar veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte, omdat hij pakbonnen, facturen en schriftelijke verklaringen heeft vervalst. Volgens de vleeshandelaar was het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees terecht gekomen, maar dat vond de rechter niet aannemelijk.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF