'Poortwachter met klappertjespistool'

Notarissen werken vaak ongewild mee aan fraude door rechtspersonen op te richten of mee te werken aan de verkoop van aandelen. De Belastingdienst ziet duizenden “risico-akten”, waar mogelijk sprake is van fraude. Het fraudebewustzijn van de notaris moet groeien. KNB-voorzitter Jef Oomen vindt dat een notaris een “niet-pluisgevoel” moet hebben.

Eind januari organiseerde de Nederlandse Vereniging van Banken een congres over faillissementsfraude. Professor Tineke Hilverda, de expert op dit gebied, zei er dat “talloze notarissen” betrokken zijn bij faillissementsfraude. En dat je je kon afvragen of je dat onder bepaalde omstandigheden niet kon zien als medeplegen of medeplichtigheid. KNB-voorzitter Jef Oomen hoorde het met gefronste wenkbrauwen aan en vroeg of zij dat “talloze” kon staven. Hilverda wees op de anonieme dossiers van de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie die zij had ingezien. Oomen ging daarop om de tafel zitten met officier van justitie Max Haan en intelligence expert Joost Marée van de Belastingdienst daarop uit voor een gesprek.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF