Vastgoedman vast in onderzoek naar faillissementsfraude

De FIOD heeft op maandag 18 april in de gemeente Bodegraven- Reeuwijk een voormalig vastgoedhandelaaraangehouden in een onderzoek naar faillissementsfraude en witwassen. Hij wordt ervan verdacht voor meer dan één miljoen euro aan de boedel van een van zijn failliete bedrijven en zijn privé-faillissement te hebben onttrokken. Zijn partner is ook aangehouden op verdenking van witwassen. Beide verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld voor 14 dagen.

De hoofdverdachte was mede-eigenaar van een groep van vastgoedbedrijven.  De bedrijven gingen in 2012 failliet. De man werd zelf in juni 2012 privé failliet verklaard. Na de faillissementen bleven schuldeisers met tientallen miljoenen euro’s aan oninbare vorderingen zitten. Het vermoeden is dat de verdachte geld heeft laten overmaken naar rekeningen waar hij het contant vanaf heeft gehaald. Ook zijn er vermoedelijk aandelen en een jacht buiten het zicht van de curator gehouden. Daarnaast zou de curator, die als functie heeft de belangen van de schuldeisers te behartigen, geen volledige administratie overhandigd hebben gekregen.

De FIOD doorzocht twee woningen in de gemeenten Ede en Bodegraven-Reeuwijk. Er is administratie in beslag genomen en waardevolle goederen zoals een zilverstaaf, munten, een postzegelverzameling en dure horloges, omdat misdaad niet mag lonen.

Bron: OM

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF