Vier jaar cel voor witwassende zakenman

De rechtbank Rotterdam heeft vanmiddag een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd aan een zakenman uit Soest vanwege een reeks misdrijven, waaronder schuldwitwassen, valsheid in geschrift, meineed, faillissementsfraude en hennepteelt.

Tegen hem was door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 6 jaar geëist. De zakenman heeft voor een totaalbedrag van 3,8 miljoen euro en ook onroerend goed met een aanzienlijke waarde witgewassen. De illegale geldstromen werden daarbij gemaskeerd. Dat tast de integriteit van het financieel en economisch verkeer aan, aldus de rechtbank.

De rechtbank veroordeelde de rechterhand van de zakenman vanwege valsheid in geschrift en deelname aan een criminele henneporganisatie tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Een boekhouder en fiscaal adviseur kreeg voor zijn aandeel in een geraffineerde witwasoperatie een geldboete van 5000 euro, waarvan de helftvoorwaardelijk, opgelegd.

Door de verdachten zijn veelvuldig documenten vervalst en gebruikt in juridische procedures. In dat beeld past volgens de rechtbank ook dat de hoofdverdachte zich als getuige in een gerechtelijke procedure schuldig maakte aan meineed en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan faillissementsfraude.

Financieel gewin

De zakenman had zich volgens de rechtbank uit financieel gewin in de hennepteelt begeven. Deze illegale hennepteelt is onaanvaardbaar, aldus de rechtbank. Met de handel in hennep worden buiten de reguliere en legale economie om grote winsten gemaakt. “Daar komt bij dat de hennepteelt in woningen overlast, verloedering en(brand)gevaarlijke situaties in woningen en daarmee in woonwijken veroorzaakt.”

Bron: OM

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF