In beslag genomen auto's gaan niet naar schuldeisers/curator

Rechtbank Overijssel 26 oktober 2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:4123 en ECLI:NL:RBOVE:2016:4125

137 personenauto’s en een camper die door het Openbaar Ministerie in beslag zijn genomen gaan niet naar één van de schuldeisers of de curator van een failliete autohandel uit Almelo. Dat oordeelt de raadkamer van de rechtbankOverijssel. Het failliete autobedrijf (ANM) is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar onder andere witwassen.

Onderpand

De schuldeiser maakte aanspraak op de voertuigen. Hij had geld geleend aan ANM met deze auto’s als onderpand. De schuldeiser stelde dat nu het bedrijf failliet is, de auto’s voor hem zijn. Het OM heeft voor het faillissement de auto’s in beslag genomen in een strafrechtelijk onderzoek naar onder andere witwassen waarin ANM en directeur/eigenaar Van B. verdachten zijn.

Maserati retour

Een Maserati moet wel terug naar de schuldeiser, omdat niet is gebleken dat deze auto van ANM of van verdachte Van B. is.

Witwassen

Voor de vraag of het beslag moet worden opgeheven, mag de raadkamer slechts marginaal toetsen. De beslissing over verbeurdverklaring is te zijner tijd aan de strafkamer die de zaak tegen de verdachte(n) behandelt.

De raadkamer oordeelt dat er aanwijzingen zijn voor de verdenking dat ANM in strafrechtelijke zin betrokken is bij witwasactiviteiten. In het licht daarvan is het niet hoogst onwaarschijnlijk dat de strafrechter, later oordelend, de verbeurdverklaring van de inbeslaggenomen personenauto’s zal bevelen. De in beslag genomen voertuigen blijven daarom bij de Domeinen.

Lees hier de volledige uitspraken: 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF