Eis: vier jaar gevangenisstraf en bestuursverbod voor stelselmatige faillissementsfraudeur

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht een gevangenisstraf van vier jaar en een bestuursverbod geëist tegen een 66-jarige man.  Het OM verwijt hem stelselmatige faillissementsfraude, verduistering en witwassen. Uit onderzoek blijkt dat hij ruim 2.300.000 euro aan de boedel van twee bedrijven heeft onttrokken: “Hij betaalde hiervan dure verbouwingen aan zijn privé woning, luxe auto’s, schilderijen, tuinaanleg, chique kleding en zelfs de uitgaven bij de parfumerie en slijterij.”

Uit onderzoek door de FIOD komt naar voren dat de verdachte bedrijven, die levensvatbaar en gezond waren, binnen zeer korte tijd naar een faillissement hielp. Hij benaderde de bedrijven met mooie plannen voor goede zaken. Die bedrijven investeerden vervolgens heel veel geld. Dat geld werd niet gebruikt waarvoor het bedoeld was: “Uit het dossier blijkt op geen enkele manier dat verdachte het voornemen had de afspraken, die met de klanten werden gemaakt, na te komen,” zei de officier op zitting: “Verdachte gebruikte de B.V.’s slechts ter verrijking van zichzelf.”

Als feitelijk leidinggever van Tommy Telecom in 2008 en 2009 heeft de verdachte 1.900.000 euro aan de boedel onttrokken, zo blijkt uit onderzoek. In de twee jaar erna onttrok hij 500.000 euro bij het bedrijf Uniwall: “Bedragen die bij de bedrijven binnen kwamen, werden vrijwel direct door geboekt naar zijn privérekeningen. Of hij betaalde er privé-uitgaven mee. Hij bedacht voor zichzelf – zonder instemming van aandeelhouders- een salaris van tienduizenden euro’s per maand met bonussen. Zijn toenmalige partner- die nauwelijks werkzaamheden voor het bedrijf verrichte, kreeg ook een riant salaris. Het geld werd uitgegeven aan hun luxeleven. En als de ene B.V. failliet was ging verdachte meteen door met de volgende. Schuldeisers bleven met lege handen achter.”

De officier van justitie benadrukte op zitting de ernst van de fraude: “Faillissementsfraude is ordinaire diefstal. Faillissementsfraude ondermijnt het economisch verkeer”. Ze laakt ook de houding van de verdachte: “In plaats van bij zichzelf te rade te gaan, legt hij de schuld keer op keer neer bij anderen. Hij denkt alleen aan zijn eigen belang,” zei de offcier van justitie op zitting: “De belangen van opdrachtgevers, personeel en anderen telden voor verdachte niet. Het geld dat verdachte heeft onttrokken is verdwenen. Verdachte is zelfs privé failliet verklaard. Voor de schuldeisers is er tot nu toe geen enkele mogelijkheid hun geld terug te krijgen.” En dit is niet de eerste keer. De verdachte is al onherroepelijk veroordeeld voor eerdere faillissementsfraude. “Het OM ziet maar één manier om deze beroepsfraudeur een halt toe te roepen en dat is een langdurige gevangenisstraf.” Ook eiste de officier dat de verdachte geen rechtspersonen meer mag besturen met een proeftijd van vijf jaar.

De officier heeft de rechtbank verzocht de schorsing van de voorlopige hechtenis van verdachte op te heffen vanwege vluchtgevaar. Op zitting is een ontnemingsvordering aangekondigd, omdat misdaad niet mag lonen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF